Su borusu neden ses yapıyor?

Su borusu neden ses yapıyor gelin birlikte inceleyelim. Yapılan inşaatların birçoğunda bu durum söz konusu olmuştur. Musluktan ses geliyor diye şikâyet edilir. Bu ses gündüz olduğunda çok fark edilmez aslında ama saat gecenin üçünde uykunun en tatlı zamanında komşudan açılan bir muslukla beraber öyle bir ses çıkar ki sanki matkap çalışıyormuş gibi. Gecenin sessizliğinde ufacık bir ses bile sizi rahatsız etmeye yeter. Ses çıkmasına neden olan birkaç sebep vardır, şimdi bu yazıda sırasıyla açıklayacağımız bu nedenler en çok bilinen ve görülenlerdir.

  • Birincisi daire girişinde bulunan vanalardan kaynaklanmaktadır. Şiber vana olarak bilinen halk arasında çevirmeli vanada denilen su saatinin iki yanındaki vanalar zamanla bozulabilir ve göbeklerindeki suyu kesen kısım aşağı sarkar suyun geçişini daraltır. Suda dışardan içeri basınçlı geldiği için dar olan kısımdaki sürtünme ile birlikte geçiş esnasında ses yapar. Bu olay vananın göbeği düşüncede olur veya su basıncı az olsun diye daire girişindeki vanalar kısılır burada da yine suyun geçişini daralttığımız için aynı ses olacaktır. Bu vanadan kaynaklı ses sorununu çözmek için vana değişmelidir veya kısıksa açılmalıdır böylece sorun çözülmüş olur.
  • İkinci sebep ise daire içerisinde ya da su saatinden sonra herhangi bir noktada borunun daralmış olması içine yapım esnasında bir pislik gitmesidir. Plastik borulara kaynak yapılırken makine çok ısıtıyorsa usta hatasından dolayı kaynak daralmış olabilir. Dar olan bu borudan su geçerken yine sürtünmeden kaynaklı ses oluşur. Su borusu döşendiği sırada içine kaçan herhangi bir cisimde borudan geçen suyu böler ve sese neden olur. Buda su sesinin bir başka nedenidir.
  • Geldik üçüncü su sesi nedenine, buda musluklardan kaynaklanan seslerdir. Tesisatınızda vanalarınızda hiçbir sorun olmadığı halde ses geliyorsa musluklarınızdaki problemlerden kaynaklanır. Özellikle taharet musluklarında sıkça yaşanan su sesi problemi her zamanki gibi yine suyu geçtiği alanın dar olmasıyla alakalıdır. Musluk içlerinde suyun şiddetini ayarlayan musluk göbeği bulunur. Biz musluğu çevirdikçe göbek aşağı yukarı hareket ederek suyun azalmasını veya çoğalmasını sağlar. İki yönde hareket eden bu mekanizma zamanla bozulur ve açılıp kapanmamaya başlar. Musluğu açtığınızda ufak bir aralık kalır, bu aradan sürtünerek geçen su yine ses yapar. Birde klozetlerin içindeki şamandıralar ses yapar. Klozet suyunu doldururken bazen araba kornası gibi öttüğüne şahit olabilirsiniz. Bunun nedeni klozet içindeki suyun akmasını ve durmasını sağlayan şamandıranın bozulmasıdır. Şamandıra suyu otomatik keser, içerisinde bulunan conta zamanla bozulur ve su daha yavaş akmaya başlar. Şebeke basıncı ile su hızlı gelir şamandıra içindeki ani durma ile geçtiği o noktada sese neden olur. Bazı şamandıralardaki mekanizmada suyu ortadan böldüğünden ıslık sesi gibi bir ses çıkarır. Su borusu neden ses yapıyor diyorsanız en çok yaşanan sorunlar bunlardır. Bunların dışındakiler çok özel arızalardır detaylı bir inceleme olmadan çözülemez.

139 Comments

  1. Reply

    İyi günler kolay gelsin 2017 şubat ayında sıfır daire aldım yüksek girişte oturmaktayım . Çocuk odası hizasında 2 kat Aşağımda su deposu var ve borulardan müthiş derecede basınç sesi geliyor evin içinde dırrrrrrrr dırrrrr sesinden durulmuyor . Müteahhit ses yalıtımı ve bir cihaz taktırdı boruya ama ses hiçbir şekilde kesilmedi . Depodaki su seviyesi düşünce gürültülü basınçlı ses aynı şekilde gelmeye devam ediyor .borular gri Döküm Demir boru .bu konuda ne yapılabilir şimdiden çok teşekkür ederim

    • Reply

      Su basınç ayarını daha düşük seviyede tutabilirsiniz. Hidroforun bastığı yüksek basınç borularda ses yapıyor. Fakat hidroforunda kaliteli olması basınç ayarının yapılması bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaz fakat şuan ki sesi çok daha aza düşürür

      • Reply

        Bu sesi kesmenin kesin yolu yok mudur bahsettiğim boru plastik boru yöntemiyle olsa ses devam eder mi

        • Reply

          İyi günler Oğuz Bey. Boruda ses genelde demir borulardaki pisliklerden kaynaklanır. Ya da plastik borularda kaynak hatası vardır su her geçişinde boruya çarpıp ses yapıyordur. Bu genelde kalorifer sistemlerinde görülür bunun sebebide peteklerdeki pislik taşlaşır ve borunun içine gider. Borunun içine giden taş sürekli devir daim olduğu için ses yapar. Önceliğiniz tesisat değişimi olsun efendim. Sorun çözülmezse demir boruysa tesisatınız plastiğe çevirmeniz gerekecektir.

  2. Reply

    Merhaba.Öncelikle size iş anlayışınız ve teknik vermiş olduğunuz profesyonel desteğiniz için teşekkür etmek istiyorum.Farklı sorunları ve verdiğiniz yanıtların tamamını okudum neredeyse.Sabrınız,ilgi ve hassasiyetiniz için de ayrıca teşekkürler. Biz,bir apartman dairesinin zemin katında oturuyoruz. Tavanımız asma tavan.Yaklaşık 1 haftadır tavanın köşe kısmından pat…pat….su damlaması şeklinde bir ses duyuyoruz.Tavanımda herhangi bir ıslaklık yok,şayet bir su akıyorsa ve bu asma tavanın ara kısmına akıyorsa bilemiyorum tabi. Üst kat komşumuzla konuştuk,rica ettik usta cagırdılar. O bölgeye denk gelen tuvalet kısmına bakmış usta,\” Her yer kuruydu bir kaçak göremedim fakat bu sizdeki damlama sesine benzer bir sesi orada da duydum galiba\” şeklinde, bizi muallakta bırakacak bir yanıt verdi. Ben sizin görüşlerinizi almak istiyorum bir de. Yardımcı olursanız cok mutlu olacağım. Teşekkürler

    • Reply

      Bu duyduğunuz ses su borusundan damlayan bir ses olabilir fakat kullandığımız cihazlar ile kontrol yapılabilmesi için asma tavanda kameranın geçeceği bir delik açılması lazım. Termal kamera ile orada su veya başka bişe var mı kontrol edilebilir. Ya da nem ölçer cihazıyla hiç kırmadan sesin geldiği noktada değerler incelenir sonuç size söylenir. Ama bu ses sizi rahatsız ediyorsa bir hafta sonra mutlaka tavanda rutubet başlar. Bir sorun olduğunu anlarsınız.

  3. Reply

    iyigünler.
    benimsorunum.evim 20yıllık . 1,5 yıl öncesine kadar bir problem yoktu ve termosifon kullanıyorduk tabi budabanyoda idi.ancak 1,5 yılönce doğalgaza geçtik ve kombiyi mutfağa monte ettirdik.işte ne olduysa ondan sonra oldu. ve banyodansıcak suyu açınca sıcak su borusundan pıt pıtdiye sudamlama sesiduyuluyor sesin merkezi sanki antrede gibi ve 10-15saniye sürüp ses kesiliyor.şimdiaynıborudan 20 yıl boyunca bir ses yokken suyun ters istikamette akması sese neden olabilirmiyoksa başka bir nedendenmidir acaba ltfen yardımcı olun…

    • Reply

      Bülent bey bahsettiğiniz gibi bir ses ve sorunu ilk kez duyuyoruz. Ancak anlattığınıza bakılırsa boru içerisinde hareket eden bir cisim olabilir. Su tersten geldiğinde o cisim hareket edip ses yapıyor olabilir.

  4. Reply

    Merhabalar, benim çamaşır makinem banyomda, duş alırken makine su giderisinden ses çıkarıyor duvara vurur gibi sorun nedir acaba?

    • Reply

      Emre bey bahsettiğiniz sorunu ilk kez duydum ancak size yardımcı olabiliriz. Kamera sistemlerimiz sayesinde borunun içini görebiliriz. Boru içinde nasıl bir sıkıntı varsa tespit ederiz çözüm için ne gerekiyorsa söyleriz. 0212 647 10 10 merkezimizi arayıp servis isteyebilirsiniz.

  5. Reply

    Merhaba, evimin 2 kat altında 40tona yakın depo havuzu var. Binanın ana su borusu 2 kat aşağıda 65lik demir boru ile yaklaşık 5 duvar geçişi sonrası havuzun tepe penceresine geliyor ve 65lik t ile 90 derece açı yapıp kollu vana ve sonrası 20lik pimaş ile devam edip serçe parmaktan daha dar bir şamandıra sistemi ile püskürüyor. Hal böyle olunca şamandıradan geriye doğru 20 metre boyunca 65 lik demir boruda yüksek bir ses oluyor ve bu kapalı duvar geçişleri aracılığıyla 4 5 kat yukarıya hoparlör gibi ses veriyor. Ve buda özellikle geceleri çıldırma sebebi oluyor.Benim aklıma duvar geçişlerini boruya temas etmeyecek şekilde açarak yukarı taşınmasını önleyebileceğim geliyor.Ancak asıl konu sesi kaynağında yok etmek olduğundan bu tesisata boruya şamandıra veya havuza ne yapmalı da bu sesi kesebilmeli? Bilen varsa söylesin, ona öyle dualar ederim ki 40 yıl başına bilet gelmez 🙂

    • Reply

      Mükremin bey yaşadığınız sorun bizimde ilk kez karşılaştığımız bir sorun. Malesef size buradan net bir çözüm sunamıyorum. Sorunla ilgili size tavsiyem hat üzerinde ki vanalarda daralma varsa vanaları kontrol etmeniz ve borunun herhangi bir yerinde daralmaya neden olacak bir tıkanma varmı onu kontrol etmeniz. Sorunu çözmek için ancak bir tesiatçı ile birlikte deneme yanılma yaparak sorunu yerinde görüp çözmek gerekir.

  6. Reply

    Banyoda kılozetin yanında markaptan delik açtık bu seferde gece su damlalrı sesi geliyordu çok rahatsız oldum acaba yanlışlıkla boruyumu deldik yardımcı olurmusunuz

    • Reply

      Merhaba beyefendi. Tesisatın ses yapması için birçok sebebi var. Matkapla boruyu delmiş olsanız aşağıya yoğun şekilde su akar. Hatta sizin dairenize bile yansır bu. Ama böyle bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Su saatinizde ki vanaları kontrol edin dili düşmüş olabilir sıkıştığı içinde ses yapar. Ya da evin içindeki muslukların göbeklerinde problem varsa bunlarda ses yapar. Son olarak tesisat borunuz kireçlendiyse daralma olduysa bu da ses yapabilir.

  7. Reply

    İki katlı binanın giriş katında oturmaktayım.Üst katın banyosunun bir kısmı alt katta odaya denk geliyor.Çamaşır makinesi su alırken aşırı ses yapıyor.Bunun sebebi nedir acaba çok şiddetli bir ses geliyor aşağıya makinenin sıkma sesi falan gelmiyor ilginçtir sus sesi inanılmaz sinir bozucu uyku bölünüyor resmen.Sorun nereden kaynaklanmakta sizce teşekkür ederim.

    • Reply

      Çamaşır makinesinin musluğunda veya o kısımda ki boruda daralma olmuştur. Önce musluğu değiştirin eğer ses devam ederse o kısımdaki boru daralmıştır yenilenmesi gerekir.

  8. Reply

    Merhaba
    9 daireli bir apartmanın giriş katında oturuyorum. Yatak odamın bitişiğinde binanın su tesisatı var. Vanaların yarısı inanılmaz gürültü yapıyor gece uykum bile bölünüyor, komşularımıza bildirdik umurlarında değil. Ne yapıcaz lütfen yardım

    • Reply

      Büyük ihtimalle su sayaçlarının yanındaki vanaların göbeği düşmüştür yada daralma olmuştur bu sebeple ses yapıyordur. Önce sayaç vanaları değişir eğer ses devam ediyorsa borulara tadilat gerekir.

  9. Reply

    İyi günler. Sitenizde yazmış olduğunuz \”su borusu neden ses yapar\” başlıklı yazınızı gerçekten de çok faydalı buldum. Konuyla ilgili aynı problemi yaşamaktayım. 5 yıllık yeni br binada oturmaktayım ve bina tesisatim o yüzden çok eski değil. Ama son 1 yıldır banyomda bulunan taharret musluğum ses çıkarmaya başladı. Eğer mutfakta çeşmeyi ya da banyodaki çeşmeyi açarsam taharret musluğum su kaçırmaya başlıyor ve matkap sesine benzer bir ses çıkartıyor. Çeşmeyi kıstığımda ise ses ve su kaçağı kesiliyor. Daire içine gelen son su saatinin vanasını sonuna kadar açtım ama ses kesilmedi. Tam tersi kısabildiğim son tazyik noktasına kadar kıstığımda ses nispeten kesildi ama bi süre sonra ses çıkartacağını tahimn ediyorum. Çatalca da ikamet etmekteyim, sizden bu konuda yardım alabilir miyim? Ücretlendirme hakkında bilgilendirir misiniz?

    • Reply

      Bu gibi durumlarda genellikle muslukların göbekleri düştüğü için yada borularda daralma olduğu için suyun o noktadan geçerken çıkardığı sesten rahatsız olunur. Bunun çözümü musluğu yada boruyu değiştirmektir. Boruyu değişmek daha zor olduğundan önce musluğu değiştirmek gerekir. Eğer ses devam ederse daire su sayacının yanındaki vanalar değiştirilir. Yine ses devam ediyorsa o noktada boru daraldığından ses yapıyordur, en son çare boru değişir.

  10. Reply

    İyi günler. Üst komşum ne zaman çeşmelerini kullansa, musluk sesi bizim eve kadar geliyor, hatta aynı anda iki – üç odada duyuluyor. Tıkırtılı bir ses değil; tek düze ve şiddetli bir ses. Su açılınca bataryaların içinden gelen seslere benziyor. Sizce sebebi ne olabilir ve nasıl çözülebilir?

    • Reply

      Komşunuzun musluklarında yada dairenin girişindeki su vanasında bir daralma olmuştur. Bu nedenle ses yapıyordur. Daire giriş vanasını değiştirsinler ses devam ederse muslukları değiştirmeleri gerekir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. İşaretli Alanlar Gerekli *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>