Kalorifer Peteklerinin Altı Soğuk

Kalorifer sisteminde alt tarafı ısınmayan petekler odanızı ısıtamaz. İç mekanlarda ısıtma problemlerinin oluşması insanları çözüm arayışına iter. Çünkü ısınma zaruri bir ihtiyaçtır. Hele bir de bu mekan ailenin yaşadığı bir yerse, ısıtma sorunu daha da büyük bir sorun haline gelir. Çocuklar ve yaşlıların olduğu bir evde ısı problemi olması komple ailece hastaneye taşınmakla eş değerdir. Isıtmadan kısılan paranın 2 katı, hastane masraflarına harcanır. Fakat hiç bir zaman insanlar bunu düşünmez. Kar edildiğini sanan birey, soğuk ortam nedeniyle hasta olunca hem sağlığından, hem parasından olur. Her kış aynı şeyler tartışılır, televizyon kanallarında ekonomik ısınma nasıl olur haberleri yapılır. Kimileri 24 saat aralıksız kısık derecede çalışan kombi daha ekonomik ısınma sağlar derken, kimi de sadece evde olduğumuz anlarda yakılan kombi daha ekonomik olur der. Gerçeğe ışık tutmak için bu yazıyı sizinle paylaşıyoruz. Isınma şeklinin doğru olanı, kişinin kullanımına göre değişir. Eğer sabahtan akşama kadar boş kalan bir evdeyseniz, akşam siz eve gelmeden önce çalışabilen kombiler ve bu kombilere uyumlu kumanda sistemleri vardır. Bu şekilde sadece akşam siz evdeyken ısıtma sistemi çalışır ve daha ekonomik bir kullanım olur.

Doğal gaz tasarrufu için ne yapılır?

petekler-nasil-baglanmali

Ekonomik ısıtmayı sağlayabilmek için sadece kombinin nasıl çalıştırılacağını öğrenmek yeterli değildir. Kalorifer peteğinin bağlantı şekli ve yönleri de çok önemlidir. Peteğin bağlantıları iki taraftan girerse devir daim daha iyi olur. Çünkü suyun peteğin her yerine yayılması daha kolay olur. Bir taraftan giren su, diğer taraftan çıkabilmek için mecburen peteği altlarını da dolaşır. Yukarıdaki resme bakarsanız daha net anlayabilirsiniz. Petek kalorifer sisteminin tamamı ısınırsa daha ekonomik kullanım elde edilmiş olunur. Yerden ısıtma sistemlerinde ya da kalorifer petekli ısıtmalarda, sistemin yarısı ısınıyorsa ve tamamından verim alamıyorsanız bu size ekonomik olarak zarardır. Çünkü ısıtma sistemindeki su ne kadar zor ısınırsa, o kadar çok gaz harcanır. Fazla gaz da yüksek fatura demektir. Suyun ısınan kombiden çıkıp sistemi dolaşıp tekrar dönene kadar mümkün olduğunca az soğuması gerekir. Bunu sağlamak için de tesisatın döşenmesi gereken istikamet, kullanılan petekler ve bu kalorifer peteklerinin bağlantıları çok önemlidir. Suyun sistemdeki dolaşımı ne kadar hızlandırılırsa, o kadar az maliyetle devir daimi tamamlamış oluruz. Sonradan oluşabilecek kirlenmelerle birlikte bu devir daim hızı daha da düşer, hatta bazen durma noktasına gelir ve kombiler arıza verirler. Bu durumda petek ve kalorifer temizliği yapılmalıdır. Petek temizleme işlemi yapılmazsa peteklerin altı soğuk kalabilir.

Kalorifer peteklerinin altı soğuk ise ne yapılır?

peteğin alt tarafları soğuk üst tarafları sıcak

Peteklerin altı ısınmıyor

Öncelikle kalorifer peteklerinin alt kısmının neden ısınmadığını inceleyelim. Bu sorunun üç temel nedeni vardır;

  • En büyük ihtimal sistemin kirlenmiş olmasıdır, genelde tesisat ve petek temizliği işleminden sonra sorun çözülür. Kombi ve pompa yeterli devir daim yapamıyordur veya ateşleme sisteminde arıza olduğu için kalorifer suyunu tam ısıtmadan ateşleme kesiliyor demektir.
  • Bir diğer sorun ise döşenmiş olan tesisatın peteklerin ve kombinin ters bağlanması ihtimalidir. Bu şekilde ters bağlanmış yıllarca çalışan, boşuna doğalgaz tüketen bir çok sistem tespit edilmiştir. Tüm bu problemler firmamız tarafından kolayca çözülür çünkü işi bilene, zor görünen iş de kolaydır. Bizi arayın ısınma sorununuzu çözelim.
  • Genelde peteklerin ısınmama problemlerinin ana sebebi sisteme fazla sayıda radyatör takılmasından kaynaklanır. Normal bir dairenin kombisi ortalama 5 metre ile 6 metre peteği ısıtabilir.

Siz bu kombiye 7 metre petek bağlarsanız, en son peteğin alt tarafları ısınmaz. Sistemin size verebileceği ısı bellidir. Daha fazlasını yakmaya çalıştığınızda bir işe yaramaz ancak mevcut ısı dengesi bozulur. Mobil sistem, yani her peteğe ayrı hortum boru şeklinde yapılmış bir tesisat için 1 metre fazla petek çok fark etmez. Ama Türkiye’de yapılan kalorifer tesisat borularının çoğu zemin altından çekilmiş plastik boruya çıkış verilerek yapılmıştır. Evinizde 6 metreden fazla petek var ise 3 yıl sonra en son peteğiniz doğru düzgün ısınmaz. Bu sorunun çözümü iki şekilde yapılabilir. Birincisi maliyetli ve zahmetli olan kalorifer borularının çapını en son peteğe kadar 1 parmak kalınlığında çekmek. İkincisi kolay ve az maliyetle yapılacak olan kombinin hemen altına ek bir pompa bağlamaktır. Denge kabı ile birlikte ek pompa bağlanmazsa, sistemde iki pompanın birbirine uyumu sağlanmayacağı için sistem sürekli hava yapacaktır. İlave bir pompa kombinin hemen altına takıldığında bütün petekler aynı anda ısınmaya başlar, kalorifer peteklerinin alt tarafları sıcak olur.

Kalorifer Peteklerinin Altını Nasıl Isıtırım?

Peteğin altı ısınmıyor ne yapmalıyım diyorsanız, size tavsiyemiz ilk olarak petek temizliği yaptırmaktır. Peteklerin içinde kalan tortulardan dolayı ısınmama sorunu yaşıyorsa en kolay ve ucuz çözüm bu olacaktır. Altı ısınmayan peteğe çözüm getiren temizlik, sistemin daha verimli çalışmasını sağlar. Verimli çalışma, daha iyi ısı ve yakıt tasarrufu anlamına gelirken, kombi ve tesisatın ömrünü de uzatmasını sağlamaktadır. Altı ısınmayan peteği temizleyen firma Anadolu Tesisat, firmamıza özel makineler ve kimyasalla ısınmayan petek sorununa çözüm getirmektedir. Makineyle kalorifer petek temizliği yaptırmak kalorifer peteklerinin içindeki tortuları temizleyerek, suyun daha kolay devir daim yapmasını sağlar. Detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

     

27 Comments

  1. Reply

    merhabalar,
    benim sorunum evim dublex üst kattaki petekler hiç ısınmıyor, alt kattaki kombi ye uzak olanda hiç ısınmıyor, petekleri temizletmeme rağmen sonuç alamadım,

    • Reply

      merhabalar peteklerin ısıtmaması kombi yeterliliğinden veya peteklerin detaylı temizlenmemesinden kaynaklı olabilir

  2. Reply

    Merhaba 8 Ocak 2020 de peteklerimi temizlettip banyo peteğinden tüm pereklerin temizlendiğini söylediler. 8 petek var evimde salon peteği ve yatak odası pereğinin alt kısmı ısınmıyor iki vanada üste ve altta bunun ters bağlanmış olduğunu söyledi..petekleri temizlettiğimden beri kombiyi 50 dereceye getirirsem arka odalara ısı gidiyor ama çok az bir ısı ve belirli süre sonra buz gibi olup tekrar hafif ısınıyor öncden 40 derecede arka taraf ısınıyordu sizce ne olmuş olabilir

    • Reply

      merhabalar kimyasala ile temizlik yaptırdıysanız eger kimyasal temizlikleri sistem içerisinde bulunan kirlenmeleri ve tortuları tam olarak temizlememektedir.
      temiz olmayan sistemlerde dolaşan kirler sistemdeki en uzak peteğe birikerek gecici bir ısı sağlamakta detaylı bir temizlik ile probleminiz çözülebilir

  3. Reply

    Merhabalar, jeotermalli kalorifer sistemiyle ısınan apartmanın ikinci katında otoruyorum. Yaklaşık on günden beri oturma odasının peteğinde ısıtma sorunu var. Önce sistemin havasını aldım, daha sonra petek temizliği yaptım olmadı, başka bir sağlam peteği taktım, havasını aldım yine olmadı. Bu arada ısıtmayan peteği taktığım yerde normal çalıştığını gördüm. Sıcak su giriş vanası ile çıkış vanasının da sağlam olduğunu test ettim. Üst katlardaki komşuların bu hatta bir sorunlarının olmadığını da öğrendim. Peteğin ana boruya uzaklığı yarım metre kadar. Defalarca temizleme yapıp havasını almama rağmen ısınamayınca kafayı yiycem. Acaba sıcak su sirkülasyonu sorunu mu var. Yardımcı olursanız sevinirim. Selamlar..

    • Reply

      Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Muhtemelen bağlantı vanalarınızda bir sor var. radyatör vanalarınızı değiştirirseniz sorundan kurtulabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA

  4. Reply

    Iyi günler. Oturduğum ev merkezi otomatik kömür kaloriferli bir ev. 3 katlı evin 3.katında oturuyoruz. Peteklerin yarışı sıcak yarışı soğuk. Temizliğini yaptık ama sorun çözülmedi. Bağlantı sorunu olabilir mi diye sormak istedim. Sol üstten sıcak su girişi var. Sol alttan çıkış var. Peteği elledigimde sıcak su girişi olan yerden çıkara doğru sıcaklık var Geri kalan kısım ılık devamı soğuk. Sıcak su petek sonuna kadar ulasir mi ki bu sekildeki baglantilarda ? Tesekkurler simdiden..

    • Reply

      merhabalar peteklerde bağlantı şekli genel olarak çarpraz bağlantı tercih edilmektedir nedeni ise sol üst kısımdan giren sıcak su sağ alt taraftan petek içindeki kanalları dolaşarak cıkıs yapmasıdır

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. İşaretli Alanlar Gerekli *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>